Vlaanderen eet in oktober vaker plantaardig met Boon voor U

BEN JE CHEF?

Doe mee, en zet tijdens de maand oktober een heerlijk plantaardig gerecht op je kaart!

Dat is een superlekker voor- of hoofdgercht met bonen, kikkererwten, linzen, noten, quinoa, vleesvervangers, wieren, insecten of andere innovatieve ingrediënten.

Klik hier voor meer informatie en de deelnamevoorwaarden.

BEN JE CONSUMENT?

Doe mee en krijg de hele maand oktober de lekkerste recepten om thuis mee te koken. 

Verken nieuwe horizonten en ga eten in de deelnemende horecazaken in Gent of Antwerpen. Zo ontdek je de heerlijkste Boon voor U-gerechten. En kan je mee stemmen voor de publieksprijs!

🧆 HORECA

Antwerpse en Gentse horeca wordt toekomstproef

De deelnemende restaurants in en rond Antwerpen en Gent verkennen hoe ze de klant kunnen verleiden met het lekkerste plantaardige of innovatieve gerecht. Ze zetten dit gerecht in oktober op de kaart. En ze motiveren hun klanten om te proeven en een score te geven. Wij inspireren met een online & live coaching, staan paraat voor alle vragen, komen langs voor professionele foto’s & zorgen voor een publieks- en mediacampagne.

🌱GROOTKEUKEN

Vlaamse grootkeukens zetten stappen naar lekker plantaardig

Ook de Vlaamse grootkeukens en catering van ziekenhuizen, scholen en andere omgevingen springen op de plantaardige kar. Zij zetten hun lekkerste plantaardige of innovatieve gerecht tijdens de maand oktober in de kijker en motiveren hun publiek om te proeven. Ook hier veel inspiratie met online & live coaching, advies op maat en veel zichtbaarheid in de (sociale) media.

🏆DE AWARDS

Restaurants en grootkeukens staan als gangmakers in de kijker

De Boon voor U-gerechten worden beoordeeld door de klant (horeca) of door de organisatie (grootkeukens). Een professionele jury buigt zich over de 10 beste gerechten en geeft een score o.b.v. smaak, presentatie, gezondheid, benaming, originaliteit, aantrekkelijkheid, communicatie-inspanningen én haalbaarheid.

De winnende gerechten worden professioneel gefotografeerd in een studio-opstelling.
De laureaten worden feestelijk gevierd op Horeca Expo en krijgen extra zichtbaarheid via een communicatiecampagne naar de pers en het brede publiek.

“Een vernieuwde kaart, voor iedereen. Van omnivoren, vegetariërs en veganisten, tot mensen die last hebben van allergenen en intoleranties. We zorgen dat iedereen een hoofdgerecht en nagerecht kan eten bij ons.”
Sandy Soares, manager van Entrepot Du Congo
“We hebben zo genoten van de interactie met onze gasten! Het winnen van de publieksprijs is een fantastische erkenning.”
 DOK 54 uit Antwerpen, winnaar van de publieksprijs in 2024
“Mensen zijn nieuwsgierig. Daar wilden we iets mee doen. En Vietnamezen gebruiken insecten. So, why not? Met deze ‘nem’ halen we de smaak van krekels echt naar boven."
Huibrecht Berends, zaakvoerder van Little Bùn uit Antwerpen, winnaar meest innovatieve gerecht in 2023.

Deelnemende resto’s

Deze restaurants doen al mee:

Antwerpen
Balls & Glory Antwerpen, BÚN Bar & Restaurant, Café Shilling, Café Zurich, De Mezzanine, De Pelgrim, de Vos & marie, Dok 54, Entrepot du Congo, Fomu Café, Gazette, Groenendijk Weert, Gustu, Het Elfde Gebod, Kloonies, Mañana Mañana, Pure Pauze, Pure Pauze Brasschaat, Schnitzel, Spice Bazaar ’t Schipke aan de Nete, Tanker, Zeezicht

Gent
Chocolaterie Vandenbouhede, Barouche streetfood, Bier
Central (Gent), Frituur Tartaar, Godot, Masala Accent, Mogador Marokko, O’yo – Healthy food bar, ’T prison, the Mistress

Deelnemende grootkeukens

Deelnemende grootkeukens van Boon voor U editie 2025:

AZ Klina, AZ St Blasius, Bistro Lucas, Catering Stad Oostende, Culinor food group, Food For Karma, Freelance kok en docent Van den Langenbergh, Kliniek St Jozef, Leiepoort campus Sint-Theresia, PZ Heilig Hart, Ruddersstove, UPC Kortenberg (groep KULeuven), PXL campus Diepenbeek, PXL Hasselt

 

Inspiratie

Recepten

Het ChefsproVeggie inspiratieplatform biedt de lekkerste recepten voor en door chefs.

Inspiratie

Chefs aan het woord,
Tips & tricks en interessante downloads en Webinars.

Peulvruchten

Tune je klassiekers om naar recepten met linzen, kikkererwten of bonen.

Menukaart

Je horeca menukaart slim wat groener maken? Tips van Bonduelle

What's in it for you?

PERS EN PUBLIEK

Deelnemers krijgen ruime aandacht in de lokale media, met o.a. reportages op ATV en GVA en het Nieuwsblad.

Ook de publieksstemming voor de horeca is een schot in de roos: alle deelnemende restaurants kunnen een kaartje met QR-code meegeven aan hun klanten, waarmee ze het Boon voor U-gerecht kunnen proeven én beoordelen. De respons is overweldigend – tot wel 150 klanten per restaurant stemden in 2024 mee voor de felbegeerde publieksprijs!

Een enthousiaste reactie van DOK 54 uit Antwerpen, winnaar van de publieksprijs in 2024: “We hebben zo genoten van de interactie met onze gasten! Het winnen van de publieksprijs is een fantastische erkenning.”

We zetten natuurlijke alle restaurants en alle gerechten mee in de kijker: dus bekijk 👀, like ❤ en deel 📣 alle Boon voor U facebook posts en de heerlijkste instagram food foto’s!

Sinds 2025 hebben we ook een consumentenlaag toegevoegd aan de Boon voor U campagne. mensen motiveren om zowel thuis als op restaurant wat vaker te kiezen voor lekker plantaardig. Da’s een win voor iedereen!

De lancering van Boon voor u horeca, grootkeukens en consumenten lees je hier.

CHEFS TO CHEFS

Zin in frisse ideeën, verrassende recepten en een nieuwe kijk op plantaardig koken? 

✨ Je ontvangt per post een lekker proefpakket, met producten, recepten en kortingbons 

✨we sturen de tofste tips & tricks via onze speciaal voor chefs ontwikkelde inspiratie-reeks. Via whatsapp.

✨ Op 22 september brengen we alle deelnemers online samen voor een creatieve en interactieve uitwisseling vol inspiratie!

😋 Gratis, lekker en vernieuwend! Check ook onze receptenbundel

HORECA – FOTOSHOOT

Professionele fotoshoot voor jouw zaak? Yes, please! 📸

De eerste 10 ingeschreven horecazaken krijgen een gratis bezoek van Foodphoto voor een professionele fotoshoot op locatie – perfect om jouw Boon voor U-gerecht in de kijker te zetten!

Niet bij de eerste tien? Geen zorgen! Alle andere deelnemers kunnen ook profiteren van de fotoshoot gelegenheid voor de unieke actieprijs van slechts €50.

En het beste nieuws? De winnaars krijgen sowieso een exclusieve fotoshoot in de Foodphoto-studio – helemaal gratis. Strak in beeld, klaar voor de spotlight!

GROOTKEUKEN – FOTO’S


Voor de grootkeukens wordt er geen fotoshoot op locatie voorzien, maar geen zorgen… De winnaars worden ook in de bloemetjes gezet.

De chefs van de winnende grootkeukens mogen rekenen op dezelfde exclusieve fotoshoot door Foodphoto. Zo krijgen ook zij een smakelijke foto. Klaar om te shinen op het bord én in beeld! 

WAAROM MEEDOEN?

  • Meedoen is klanten winnen!
  • Je krijgt veel inspiratie & een gratis receptenbundel
  • Coaching door topchefs, met kookboek
  • Foodphoto komt langs in uw horecazaak
  • De winnende gerechten krijgen een studiofoto
  • Veel gratis media-aandacht via lokale pers, radio en tv
  • Kans op de Boon voor U-award met mooie prijzen

Neem contact op in geval van vragen of meld je ineens aan:

Awards

De deelnemende restaurants en grootkeukens worden op het Eiwitfestival 3.0 extra in de schijnwerpers gezet. 

Voor de horeca is er de publieksprijs, de vakprijs smakelijkste peulvruchtengerecht en de vakprijs lekkerste innovatieve gerecht.

Voor de grootkeukens en catering is er de vakprijs voor smakelijkste peulvruchten gerecht en de vakprijs voor lekkerste innovatieve gerecht

De prijzen worden uitgereikt na stemming door het publiek (horeca), interne selectie (grootkeukens) én door een professionele jury onder leiding van Pieter-Jan Lint, plantaardig genie, chef en auteur.

Doe mee!

Zet je in oktober een plantaardig of innovatief gerecht in de kijker? 

En ding je mee naar de Boon voor U-Awards?

Dat kan via onderstaand formulier.
Of neem contact met de organisatie via
Horeca: ariane@mosquitointheroom.be en 0478 29 14 30
Grootkeuken: info@chefsproveggie.be en 0473 66 67 94

Doe mee en schrijf je in!